Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΙΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ



Οι μαθητές της Γ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Βελβεντού επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο Ιμέρων και τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πολυφύτου. Αφορμή η ενότητα του μαθήματος της Γλώσσας που αναφέρεται στην ελιά και το μάθημα της Μελέτης για το νερό.

Πρώτη στάση το ελαιοτριβείο Ιμέρων. Τα παιδιά αφού πρώτα παρατήρησαν την περιοχή, που στο μεγαλύτερο μέρος είναι φυτεμένο με ελιές, ξεναγήθηκαν στο χώρο του ελαιοτριβείου από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού. Τους εξήγησε τον τρόπο επεξεργασίας της ελιάς και την παραγωγή λαδιού. Στο τέλος τα παιδιά δοκίμασαν και φρέσκο λάδι, τονίζοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες. Από το σχολείο είχε προηγηθεί η σχετική προετοιμασία για το δέντρο της ελιάς και τον καρπό του. Αντικρίζοντας την εικόνα του λαδιού δικαιολογήσαμε απόλυτα το χαρακτηρισμό του Ομήρου ως «υγρό χρυσάφι». 

Ακολούθησε η επίσκεψη στον υδροηλεκτρικό σταθμό Πολυφύτου. Αφού είδαμε το φράγμα από ψηλά και μιλήσαμε για τη χρησιμότητα του έργου, προχωρήσαμε στον ΥΗΣ Πολυφύτου. Εκεί παρακολουθήσαμε μια ωραία παρουσίαση σε ηλεκτρονική μορφή του ιστορικού της δημιουργίας της τεχνητής  λίμνης και του υδροηλεκτρικού Σταθμού, αλλά και της λειτουργίας του εργοστασίου. Το πιο εντυπωσιακό μέρος ήταν όταν κατεβήκαμε κάτω στο χώρο του εργοστασίου, στη μεγάλη σπηλιά όπως το περιέγραψαν χαρακτηριστικά, όπου είδαν τις τρεις μονάδες παραγωγής, τους αγωγούς που φέρνουν το νερό και τις γεννήτριες.

Οι μικροί ερευνητές γύρισαν ενθουσιασμένοι και τελείωσε η δραστηριότητα αποτυπώνοντας τις εντυπώσεις τους σε μια μικρή έκθεση, αλλά και με τις ζωγραφιές τους.
Πλούσιες εικόνες αποτυπώθηκαν στη μνήμη των μαθητών μας και έγινε ένα καλό μάθημα με βιωματικό τρόπο.

Να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους πρόθυμα μας ξενάγησαν και μας ενημέρωσαν.
----------------------------
Φωτογραφίες μαθητών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου