Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Εργασία "Καλώς κάμιτι"-παραδοσιακή διατροφή

"Καλώς κάμιτι"- Παραδοσιακές υγιεινές τροφές. 
Σκοπός της εργασίας είναι να γνωρίσουν τα παιδιά τροφές που είχαν οι γιαγιάδες και οι παππούδες μας και τρόπους με τους οποίους αξιοποιούσαν τις τροφές αυτές. Ταυτόχρονα να γνωρίσουν τον τρόπο ζωής των προγόνων μας, μέσα από την καθημερινή τους ζωή.

 Οι μαθητές μας έκαναν «κυδώνι ψητό στο φούρνο».
Όπως τους είπε και η κυρία τους ανέκαθεν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κυδώνι στη διατροφή τους αφού το είχαν σε αφθονία. Παλιότερα οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας δεν είχαν γλυκά όπως έχουμε εμείς σήμερα, και χρησιμοποιούσαν το κυδώνι, όπως και άλλους καρπούς και φρούτα, για γλυκό. Από παλιά έψηναν κυδώνια στη σόμπα ή στο τζάκι κι έτσι είχαν ένα υγιεινό γλυκό.


-------------------------------


Παρασκευή της παραδοσιακής πίτας. 
Η κ. Μαίρη, συνταξιούχος πια, καθαρίστρια στο σχολείο μας, μας έδειξε την τέχνη της κάνοντας χορτόπιτα και τυρόπιτα και μας έμαθε τα μυστικά της συνταγής της.

-----------------------------------------
Σουτζούκια
Τα παιδιά παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον, πώς  ο μούστος γίνεται ένα νόστιμο γλύκισμα και πώς οι γιαγιάδες μας  μπορούσαν να αξιοποιήσουν κάθε καρπό της γης, για να γίνει μια τροφή που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν στο δύσκολο χειμώνα που θα ακολουθούσε.

Ο μούστος ζεσταίνεται για να γίνει πετιμέζι.

Η αρμαθιά με τα καρύδια μέσα στο πετιμέζι.

Τα σουτζούκια είναι έτοιμα...
-------------------------------------
Παρασκευή παραδοσιακής μαρμελάδας Βελβεντού.

Ευχαριστούμε πολύ τις δυο κυρίες που μας βοήθησαν, μας έδειξαν τον τρόπο παρασκευής και μας ετοίμασαν το τραπέζι που ακολούθησε. Ευχαριστούμε επίσης τον ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την προσφορά των ροδάκινων.
----------------------------




------------------------------


 Φέραμε ντομάτες ώριμες,αλάτι χοντρό, τελάρα και τούλι.Κόψαμε τις ντομάτες στη μέση και τις τοποθετήσαμε στα τελάρα. Ρίξαμε αρκετό χοντρό αλάτι. Τις καλύψαμε με λεπτό τούλι και τις τοποθετήσαμε στον ήλιο, στο μπαλκόνι του σχολείου μας. Τις αφήνουμε στον ήλιο μέχρι να αφυδατωθούν.
-----------------------------
Παρασκευή μπομπότας στο σχολείο μας.Ο σκοπός και αυτή τη φορά ήταν να τονίσουμε στα παιδιά, να προτιμούν να παίρνουν στο σχολείο για φαγητό κάτι σπιτικό που τους έκανε η μητέρα τους, αντί για κάτι έτοιμο που αγοράζουν από τα καταστήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου